IV. DR BIG Sraz 2003

IV. DR Big sraz Rychnov n. Kněž. - areál AGROHOTELU Dlouhá Ves

6. - 8. 6. 2003

Začátkem června 2003 se uskutečnilo již čtvrté setkání bigařů z celé ČR. Akce proběhla na tradičním místě v Rychnově n. K. a pořadatelské práce se opět chopili nadšenci z Východočeského kraje, Jaroměří počínaje, Rychnovem a Letohradem konče. K tvůrcům srazu musíme rádi přiřadit i ty, kteří přivezli s sebou ceny do soutěží, dobrou náladu a svoje sličné partnerky. Počet zůčastněných Bigů byl rekordní, ale přes snahu všechny správně registrovat, nedokážeme přesný počet říci. Pohybuje se okolo 80 ks.

Oproti minulým ročníkům, kdy většina bigařů za dunivého zvuku dorazila na sraz už v pátek, se tenkrotát první den zdála účast poněkud slabě. Páteční Večer pak probíhal v naprosté pohodě. Kecalo se, grilovalo a jezdilo na motokárách.

Sobotní dopoledne! U vjezdu do areálu nestačíme zapisovat další a další přijíždějící Bigy. Je to krása. Místním fotříkům visícím na plotech u silnice k hotelu občas vypadne cigáro z huby nebo praskne sklo v brýlích, kdy okolo projede z dunění Big s obzvláště povedeným výfukem. Vidíme známé tváře, známé mašiny, ale i spoustu nových lidí, kteří dostali rozum a koupili pořádný kladivo. Máme radost také z toho, že s sebou bereme na tandem stále více holek. Na příště asi seženeme muziku.

Sobotní vyjížďka byla vedená opět do Orlických hor, pěkně do lesů, do stínu. První zastávka byla poblíž státní hranice na Zemské bráně v hotelu v lesích. Dál se pokračovalo po českopolské hranici až na černou vodu a pak přes hřebeny na Říčky a do Zdobnice. Místy rozbitá silnice a mraky zdviženého prachu nedělali nikomu příliš starostí. Do Rychnova jsme se vraceli nám již známou cestou s asfaltovým vlnobitím na Kačerově a okolo zámku zpět do Agrohotelu.

Po občerstvení pokračoval sobotní program. Tradiční soutěže jako házení gumou, Twister, jízdu pomalosti, motokáry a střelbu jsme spestřili slalomem se závodním vozem Subaru Impreza WRC 4x4, který zapůjčil Honzík z Jaroměře. Zachoval klid, i když šlo auto několikrát pes boudu, zbouralo garáž a několikrát přejelo divákům nohy. Uprostřed zábavy také probíhalo několik menších oprav strojů jako defekt, spojkové lanko, a komplet spojka. Několik mistrů terénních vložek využilo možnosti použít motocrossovou a rallycrossovou trať. Parádní blbnutí ukončil až menší crash a pořádně obražená noha.

Akce v areálu pokračovaly až do večera, kdy jsme se přesunuli na sál a do vinárny. Tam, po krátkém řečnění a oficiálním poděkování našemu webmastru, pokračovala zábava až do ranních hodin. Želízko v ohni našeho "galavečera" byla opět hospodská a nezklamala. Uě v odpoledních hodinách byla několikrát přistižena pořadateli, jak do sebe mistrně obrací dvoudecky vodky a ladí tak formu na večer. Tupý výraz jejího rudého prdelního ksichtu bylo to poslední, co jsme viděli, když jsme se k ránu stěhovali ven na terasu.

Nedělní ráno, snídaně, loučení, adresy, telefony, odjezdy,....... Co jiného říci. Snad jen, abychom se zase za rok všichni ve zdraví sešli.

Vorel